Picioare de femeie pe o podea alba
Medicii în special se confruntă adesea cu bătăturile la picioare din cauza numărului de ore pe care îl petrec încălțați

Bataturile la picioare. Cum previi apariția acestora atunci când stai multe ore incaltat

Bătăturile la picioare sunt o problemă comună, cu care se confruntă în special persoanele care poartă încălțăminte incomodă sau petrec multe ore încălțate în timp ce desfășoară activități fizice solicitante. Este și cazul medicilor care efectuează uneori gărzi de câte 30 de ore, timp în care merg constant de la un pacient la altul și stau în picioare ore întregi.

 

În acest articol îți vom spune de ce apar bătăturile și cum poți să le previi.

 

De ce apar bătăturile la picioare

Încălțămintea incomodă poate exercita presiune asupra anumitor zone ale pielii, ceea ce creează acumulări de piele superficială. Practic, se formează ca un mecanism natural de apărare al pielii pentru a proteja țesutul. Cele mai comune motive pentru apariția acestora sunt:

  • Încălțămintea incomodă: pantofi prea strâmți sau din materiale nepotrivite, care cauzează disconfort
  • Activitatea fizică intensă: persoanele care stau mult în picioare sau desfășoară activitate fizică solicitantă sunt mai predispuse să se confrunte cu formarea bătăturilor 
  • Anumite deformări ale piciorului: un alt aspect care favorizează apariția hipercheratozei (îngroșarea localizată a stratului de piele) sunt monturile, deoarece zona respectivă este și mai predispusă

 

Unde se formează cel mai des bătăturile

Anumite zone sunt mai expuse decât altele. În special dacă porți încălțăminte nouă trebuie să acorzi atenție acestor zone:

  • Călcâiele: cel mai ușor mod prin care poți să previi bătăturile în această zonă este să porți saboți medicali ortopedici, deoarece sunt deschiși în partea din spate și nu pun presiune pe călcâi, iar talpa ortopedică asigură un plus de confort
  • Degetele picioarelor: încălțămintea care nu respectă fizionomia piciorului forțează degetele de la picioare să stea în poziții nefirești, ceea ce creează presiune și favorizează formarea bătăturilor între degete sau pe exteriorul acestora
  • Tălpile: partea inferioară a piciorului este la fel de expusă, iar aici este foarte importantă talpa pantofului pe care îl porți. Materialul trebuie să fie comod și antiderapant astfel încât să diminueze frecarea.

 

Care este cel mai eficient tratament împotriva bătăturilor

În mod cert, cel mai bun tratament împotriva bătăturilor este prevenția. Cu toate acestea, în cazul în care deja te confrunți cu această problemă, uite care sunt soluțiile potrivite:

  • Aplică un produs emolient, cu eficacitate dovedită: ca să elimini disconfortul în cel mai scurt timp, mergi la farmacie și cere o cremă care accelerează procesul de vindecare. De asemenea, ca să înmoi zona respectivă, poți să ții picioarele în apă caldă, iar ulterior să folosești o pilă specială cu ajutorul căreia să înlături surplusul de piele format. Nu uita să aplici crema ulterior pentru hidratare.
  • Protejează zona afectată: ultimul lucru de care ai nevoie este să ți se înrăutățească situația. Așadar, folosește plasturi speciali pentru bătături pentru a reduce frecarea și presiunea pe zona afectată. În același timp, este important ca seara să lași pielea să respire, deci înlătură pansamentul după ce te descalți și igienizează zona respectivă ca să elimini urmele de transpirație.

 

Cum previi bătăturile care apar de la încălțăminte

Cea mai simplă metodă prin care poți să previi hipercheratoza este să alegi încălțămintea potrivită. Contează mult să porți mărimea ta, astfel încât piciorul să aibă un suport bun. La fel de importantă este și forma pantofului, iar cei ortopedici sunt o variantă optimă, deoarece respectă fizionomia normală a piciorului. De asemenea, talpa lor interioară ajută la distribuirea uniformă a presiunii pe picior și reduce riscul ca anumite zone să fie suprasolicitate. Saboții ortopedici de la Medicalwear sunt ideali atât pentru medici, cât și pentru cei care vor să poarte încălțăminte confortabilă. Modelele sunt variate și au un design interesant, deci pot fi asortați cu diverse uniforme medicale.


În timpul sezonului cald, îți sugerăm să porți sandale ortopedice, care asigură un suport optim, dar sunt decupate astfel încât să permită circulația aerului. Purtarea acestora previne acumularea umidității și reglează temperatura picioarelor pentru ca tu să te bucuri de tot confortul. Acesta este un aspect deosebit de important, deoarece transpirația excesivă înmoaie pielea și o face mai predispusă la bătături.

 

Cât de utilă este încălțămintea ortopedică în astfel de cazuri

Dacă trebuie să petreci mult timp în picioare încălțat și deja te confrunți cu această problemă, nu ezita să acorzi picioarelor tale îngrijirea necesară ca să eviți complicațiile. Poartă încălțăminte ortopedică pentru a evita agravarea bătăturilor. Produsele de la Medicalwear ajută la distribuirea uniformă a greutății corpului pe toată suprafața piciorului și previn astfel punctele de presiune care cauzează bătături.

 

Sursa foto:pexels

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.