Ce să faci după o noapte nedormită, în care ai fost de gardă. 7 sfaturi utile pentru medicii care lucrează multe ore
Share
Profesioniștii din domeniul sănătății, în special cei care efectuează gărzi lungi de câte 20 de ore, se confruntă adesea cu provocarea nopților nedormite. Aceasta este o situație care, deși face parte din rutina lor profesională, poate avea efecte semnificative asupra sănătății și performanței lor. Nopțile nedormite nu înseamnă doar lipsa somnului, ci implică și perioade de activitate intensă (atât fizică, dar mai ales psihică), luarea deciziilor rapide și gestionarea situațiilor de urgență, ceea ce amplifică stresul și oboseala. Deși acest aspect este inevitabil în cariera unui doctor, gestionarea efectelor este esențială. Dacă te regăsești în această situație, citește în continuare pentru a afla ce trebuie să faci după o noapte nedormită ca să îți menții sănătatea.
Cât de mult te afectează lipsa somnului
Deși orele de somn pierdute nu se recuperează, de fapt, organismul tău se poate reface după o noapte nedormită în decurs de 1-2 zile. Acestea nu compensează lipsa de odihnă anterioară, însă dacă ai grijă să îi asiguri corpului tot suportul necesar, nu o să mai resimți efectele atât de pronunțat ulterior. Cu toate astea, timpul necesar poate varia de la persoană la persoană, iar printre factorii importanți în acest sens amintim:
- Numărul de ore nedormite
- Cât de solicitantă a fost tura de gardă
- Vârsta
- Stilul tău de viață (activ sau sedentar)
- Alimentația
Ce să faci ca să te recuperezi după o gardă de 24 de ore
Recuperarea nu înseamnă doar să dormi mai mult, ci și să te asiguri că ai parte de un somn de calitate, neîntrerupt. După o gardă extenuantă de 20-24 de ore, primul pas este să te așezi cât mai curând într-un loc liniștit, chiar dacă nu adormi imediat. Evită cafeina sau zahărul, dar și alimentele procesate, care pot pune presiune asupra organismului. Mănâncă ceva ușor care nu presupune mult efort digestiv și hidratează-te corespunzător. Nu planifica activități solicitante în ziua următoare și minimizează stresul. Axează-te pe activități relaxante, care să te ajute să te reîncarci cu energie pozitivă.
Sfaturi utile pentru medicii care lucrează multe ore
Sunt multe aspecte pe care să le iei în calcul înainte, în timpul și după finalizarea unei gărzi complete, iar aici sunt 7 dintre cele mai utile sfaturi:
Alege uniforme medicale realizate din materiale ușoare, care lasă pielea să respire. Ultimul lucru de care ai nevoie atunci când lucrezi atâtea ore este să porți haine incomode, care te deranjează la fiecare pas. Alege un costum medical care îți asigură confortul pe tot parcursul turei. Cele realizate din bumbac și poliester sunt rezistente și se curăță ușor, ceea ce înseamnă că nu pierzi mult timp pentru igienizarea acesteia.
Investește în încălțăminte ortopedică de calitate. Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care poate să îl primească un medic. Deși adesea este subestimată importanța acestui factor, saboții medicali te ajută să reduci oboseala și disconfortul și să previi apariția problemelor medicale la nivelul picioarelor precum bătăturile, dar și senzația de picioare grele.
În nopțile friguroase, nu uita să porți un halat polar ca să menții temperatura corpului constantă și să previi apariția unei răceli. Organismul este chiar și așa suprasolicitat din cauza orelor nedormite, iar o răceală ar îngreuna și mai mult procesul de recuperare. Un halat călduros te va ajuta să te simți mai confortabil și să te concentrezi mai bine pe îndatoririle tale.
Asigură-te că ai la îndemână gustări sănătoase și hrănitoare, care te ajută să-ți menții nivelul de energie și evită-le, bineînțeles, pe cele nesănătoase, bogate în zahăr. Deși poate fi tentant să consumi și ceva dulce, consumă cu moderație acest tip de gustare, deoarece îți poate afecta ulterior somnul. Optează mai degrabă pentru nuci, semințe și fructe
La fel de important este și să te hidratezi, atât înainte de a începe garda, cât și în timpul programului. Atunci când activitatea pe care o desfășori este intensă, pierzi constant lichide prin transpirație, ceea ce poate duce la deshidratare. Ține la îndemână o sticlă mică cu apă și nu uita să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Sucurile naturale din fructe proaspete pot fi, de asemenea, o bună sursă de hidratare și nutrienți.
Acordă-ți un moment de relaxare de câte ori ai ocazia. Odihnește-ți și ochii deoarece atunci când lucrezi multe ore constant în lumina artificială rece, specifică celei de spital, se resimt efectele, iar ochii tăi au nevoie de o pauză. Găsește un loc confortabil în care să te așezi și întinde-ți corpul. Câteva exerciții de stretching te vor ajuta să continui activitatea și să eliberezi tensiunea acumulată.
Ieși din clădire sau pur și simplu mergi la o fereastră ca să respiri aer curat. În spitale sunt adesea prezenți tot felul de agenți patogeni, inclusiv în aer. De aceea, este important și acest pas, în special ca să eviți virozele. Aerul proaspăt face minuni inclusiv pentru capacitatea de concentrare, deoarece permite o mai bună oxigenare.
În concluzie, după o noapte nedormită și o gardă extenuantă, prioritatea ta trebuie să fie recuperarea. Acordă atenție somnului și îngrijirii personale din toate punctele de vedere. Ține cont și de sfaturile oferite anterior, care te ajută să reziști pe toată durata gărzii fără să suprasoliciți corpul. Alege haine medicale și încălțăminte ortopedică adecvate, care să îți asigure un confort optim în timpul programului. De asemenea, hidratează-te și nu neglija aportul nutrițional.