Puține persoane știu că există un cod de culori specific pentru uniformele de spital purtate de personal, inclusiv pentru halatele acestora. Uniforma medicală este mai mult decât un simplu articol de îmbrăcăminte, ea oferă protecție și asigură o igienă corespunzătoare în unitățile sanitare, iar culorile diferite ajută la identificarea rapidă a personalului medical. Astfel, vei putea recunoaște imediat cine este medic, asistent, infirmier și nu numai. În acest articol, îți vom explica cum funcționează acest cod de culori pentru uniforme și halatele profesioniștilor din domeniul sănătății.
Care este rolul codului de culori pentru uniforme într-o unitate medicală
Este esențial să poți diferenția rapid personalul medical, atât ca pacient, cât și ca angajat într-o instituție medicală. De exemplu, dacă ești doctor și ai nevoie de un asistent, poți identifica imediat cea mai apropiată persoană disponibilă care să te ajute în timpul unei proceduri medicale sau în alte situații. Acest cod de culori este util și pentru apropiații unui pacient internat. Dacă ești în vizită și pacientul are nevoie rapid de un doctor, vei putea identifica rapid primul doctor disponibil pe secție pe baza uniformei.
Aceste culori ajută și la identificarea secției în care este alocat personalul. În prezent, această practică nu este foarte bine reglementată, iar fiecare spital care are stabilit un cod de culori ar trebui să afișeze la intrare ce înseamnă fiecare culoare, astfel încât aceste informații să fie aduse la cunoștința pacienților în mod transparent.
De asemenea, codul de culori amplifică sentimentul de apartenență și coeziunea echipei medicale din fiecare departament, contribuind la o mai bună colaborare și eficiență în activitățile medicale.
Ce reprezintă aceste culori?
Așa cum menționam anterior, acest cod de culori este foarte important într-o unitate unde rapiditatea actului medical este esențială. Astfel identificarea rapidă a specialiștilor din diverse secții trebuie să fie o prioritate.
Codul de culori pentru uniformele de spital purtate de personalul medical
Albul este dedicat medicilor specialiști sau rezidenților. Poate fi purtat și de asistenți, dar aceștia se diferențiază de doctori prin intermediul halatului medical. Fiindcă uneori uniformele albe sunt percepute negativ de către pacienți, mulți medici și asistenți au început să poarte uniforme colorate cu desene.
În unele spitale din România, uniformele albe sunt încă obligatorii pentru medici, în timp ce asistentele poartă de obicei unele albastre, iar infirmierele, uniforme violet. Astfel, acolo unde reglementat, vei ști exact cu cine stai de vorbă într-un spital și acest lucru îți va permite să cântărești sfaturile acestora în consecință.
Codul de culori pentru halatele purtate în secțiile spitalului
Codul de culori pentru uniforme și halate poate să difere și în funcție de secțiile spitalului, așa cum menționam anterior. Așadar, pentru medicina internă, de exemplu, personalul medical este diferențiat prin purtarea unor uniforme albastre, pentru secțiile de chirurgie sau sălile de operații se folosește culoarea verde, iar pentru urgențe uniformele roșii sunt cele mai potrivite. Astfel poți identifica rapid personalul medical din aceste secții foarte importante.
În schimb, în secțiile unde personalul medical lucrează cu cei mici (pediatrie și neonatologie), se preferă culorile vesele, inclusiv roz, deoarece este benefic pentru micii pacienți.
Întrucât negrul nu este o culoare foarte apreciată de pacienți atunci când vine vorba de uniforma profesioniștilor din domeniul sănătății, este folosită mai degrabă de personalul administrativ.
Cele mai comune reguli vestimentare pentru personalul medical
Pe lângă regulile cromatice, personalul trebuie să respecte și alte reguli vestimentare. Uniforma medicală trebuie să fie igienizată constant, fiind o măsură esențială de siguranță atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Costumele medicale trebuie să fie confecționate din materiale care permit mișcarea liberă și confortul în timpul activităților medicale, așa cum sunt cele din colecția Classic Flex. De asemenea, uniformele pot fi accesorizate pentru a completa ținuta medicală. Personalul medical trebuie să poarte saboți medicali ortopedici confortabili și ușor de curățat, care oferă suport optim și protejează împotriva murdăriei. Saboții medicali cu platformă Airmax sunt ideali în acest sens.
Desigur, decența este o altă regulă generală care trebuie menținută în orice spital sau clinică, chiar și în timpul anotimpului cald. În acest caz, poți alege costume medicale din materiale lejere, care permite pielii să respire cât mai bine, dar este obligatoriu să porți pantaloni lungi.
În concluzie, codul de culori ar trebui să fie implementat în toate unitățile sanitare pentru a le permite tuturor să identifice rapid personalul, în funcție de specialitate.
Sursa foto: Pexels